PROGRAM

Időpont: 2004. október 15/16 (péntek szombat)

Szakmai és útiprogram:
Cseh Köztársaság- Morvaország: Brünn (Brno) és Lednice (távolság kb. 310 km)
Úticél: Brünn Nemzeti Műemléki Hivatal Irodája, Lednice állami kastély-együttes volt Liechtenstein kastély és kert együttese.
Partner: Cseh Műemlékhivatal Brünni Irodája, PhD Zdenek Vácha úr, Szakértői osztály vezetője, dr. Petr Kroupa (Műemlékiroda a brünni főtéren van), továbbá Tišnov kolostormúzeum igazgatója Dr. Zacpal , lednicei kastélyigazgatóság Holášková asszony.
Szállás/étkezés: két-négy ágyas turista kategóriájú szobákban zuhanyzóval, félpanzióval
Fizető eszköz: Cseh Korona

Október 15 (péntek)
6.30 Indulás a szokott helyről: MTESZ székház parkolójából, Bp. II. Fő u. 68. busszal
11.00-11.30 közt érkezés Brünnbe (parkoló keresése miatt késtünk)
13.00-14.00 együttes ebéd (ajánlott vendéglőben)
14.00-15.00 Brünni Műemlékiroda, tapasztalatcsere a kézműves műemlékvédelemről, technikákról, és a képzésről
15.30- 17.30 Tišnov-Predklášteri ciszterci kolostor (Porta Coeli) és múzeum.
A Porta Coeli főkaput az esztergomi Porta Speciosa (névadónk!) emlékezetére készíttette III. Béla királyunk leánya, Konstanca, aki a morva fejedelem felesége lett. A kapu megőrizte az oroszlános motívumot és a fehér-vörös színváltást a kapubéllet plasztikájában.
Este: szállás elfoglalása, Brünnben (Hotel IMOS), szabad program (egyéni vacsora)

Október 16 (szombat)
8.00 Reggeli a szálláson
9.30 Indulás: Vezetés Mies van der Rohe által tervezett villa Tugendhutba (25 fős csoportokban, belépő 80.- Korona!/fő). A villa jó példája a Bauhausból kinövő modern építészet szabad formálású téralkotásának és a leegyszerüsített formák nagyon gondos anyagválasztásának (pl. ónix kőtábla válaszfal, trópusi dió burkolattal). A restautrálás fő gondja a modern épületszerkezetek víz-zárásának biztosítása, az elveszett nemes anyagok hű pótlása és a bútorozás rekonstrukciója. Az eredeti állapot fotóit az egykori konyhában berendezett galériában láthatjuk. A garázs a közönségforgalom és könyvárúsítás színtere lett. A villa kertje lenyúlik a belvárost szegélyező egykori Aughartenig.
12.00 Indulás Lednicébe (Dr. Vácha kíséretében)
A lednicei Liechtenstein kastély megtekintése (szakmai kollégák vezetésével): A fenntartás problémái a hagyományos szakmák fényében, a korabeli épületgépészet és fűtési rendszer (cseh-morva kollégák által ajánlott program). Szenzációs felújítási programmal vált ismét látogathatóvá az 1841-ben épült pálmaház (üvegház), amely 100 méter hosszú és 21 méter széles. A növényritkaságok védelme érdekében három szakcióra osztották a hosszó épületet. Az egyikben folyt a restaurálás, a másodikban átmeneti állapot volt a növények számára és az előkészítésnek, a harmadikba zsúfolták pálmaházi körülmények közt a növényeket.

17.00- 18.00 közt: indulás Budapestre
Érkezés Bp. Fő u. 68 elé: 21.30-22.00 közt

Hálás köszönetünk Zdenek Vácha úrnak, aki megszervezte és személyesen is kísérte utunkat!

 

Ez a honlap a Nemzeti Kultúrális Alap támogatásával készült.