TÁJÉKOZTATÓ A "PORTA SPECIOSA" EGYESÜLETRÔL

 

1995-ben fogalmazódott meg az az igény, hogy a történeti építészeti örökség szakszerű fenntartásában és gondozásában közreműködő szakemberek közös együttműködési és információs fórumot hozzanak létre. Az épület, mint hiteles dokumentum indokolja, hogy a képzéstôl a kutatásig, a szakmunkásoktól a mérnökökig, az iskoláktól ipartestületeken át a hivatalokig a szerteágazó  tevékenységi körök ezen szelete megtalálhassa és erősítse közös érdekeltségét az épített kutlurális örökség rehabilitációjában. A "Porta Speciosa" középkori szép latinsággal "Ékes Kaput" jelent, Esztergomban és Pannonhalmán neveztek így kapukat. A névválasztás a nyitottságot, az átjárhatóságot és az örökség iránti tiszteletet kivánja kifejezni.

 

Ì

 

KIVONAT AZ ALAPSZABÁLYBÓL

 

  1. Az Egyesület neve:

Műemléki Kutatás és Kézművesség Hálózata, "Porta Speciosa" Egyesület

(logo: Porta Speciosa Egyesület - Association Porta Speciosa - rövidítés: APS)

franciául:

Réseau des Metiers d'Artisaneau et de Recherche du Patrimoine Hongrois -  Association"Porta Speciosa"

németül:

Netzwerk für Handwerk und Bauforschung im baulichen Erbe Ungarns - Vereinigung "Porta Speciosa"

angolul:

Network on skill and crafts and on research of hungarian architectural monuments - Association "Porta Speciosa"

 

  1. Székhelye:

Budapest

 

III. Célkitűzései:

  1. Felismerve a műemlékek ill. a hagyományos épített környezetünk elemeinek fenntartásában az elmélyült kutatás és a szakszerű kézműves munka szükségességét az Európa Tanács 121. sz. -Granadai- Egyezménye alapján a műemléki épületkutatás, -fenntartás és a hagyományos építő kézművesség szakembereit, támogatóit az Egyesület az alábbi célok megvalósítása érdekében tömöríti:

1.1. A fenti szakterületek információcseréje, áramoltatása, szakmai koordinációjának segítése,  dokumentációs központjának létrehozása,

1.2. A szaktevékenységbe vágó képzés ösztönzése, tartalmi körvonalazása, szervezési munkájában való részvétel, szakmai ajánlások kiadása,

1.3. Nemzetközi és hazai szakmai kapcsolattartás és közös szakmai programok elősegítése, létrehozása,

1.4. Publikációs, kiadványozási tevékenység ösztönzése,

  1. Az Egyesület jogi személyiségével támogatja az Európa Tanács "Kulturális örökséget megőrző kézművesség oktatása és képzése" szakértő csoportja magyar munkacsoportjának működését.

 

Az Egyesületet a Fővárosi Bíróság 7279 számon 1996. október 31-i kelettel bejegyezte, 1998-tól  7 Pk. 61064/1996/8 sz. határozatával közhasznú minősítést kapott (2014-ig).

 

Ez a honlap a Nemzeti Kultúrális Alap támogatásával készült.